You are here: Home About ZEI Research Fellows Dr. Malte Zabel

Dr. Malte Zabel

malte.tim.zabel@bertelsmann-stiftung.de , Phone: +49 5241 81 81510

Personal Info

Dr. Malte Zabel studied political science, sociology, contemporary history and public law (B.A.) at Bonn University with a scholarship of the Konrad-Adenauer-Foundation. In 2011, he graduated from the Master of European Studies at ZEI. In 2017 he earned a doctoral degree with a thesis on euroscepticism under the supervision of Prof. Dr. Kühnhardt.  Dr. Malte Zabel has worked for three and a half years as an assistant for a German Member of Parliament before he joined Bertelsmann Stiftung in September 2016. He has gained extensive experience in holding lectures on European affairs, among others on behalf of the Schwarzkopf-Foundation Young Europe and the Konrad-Adenauer-Foundation.

Publications

• "A European Army in 2030? Institutional Changes for a Genuine European Army", Beiträge zur Internationalen Politik und Sicherheit, Nr. 1, 2011, P. 15-27.
  • "Die Europäische Vertrauensfrage: Der Vormarsch der Euroskeptiker liegt nicht nur an der Krise", Online-Artikel für die INSM, Juni 2012.
  • "Hat Deutschland Schuld an der Eurorkrise?", Online-Artikel für die INSM, Oktober 2012.
  • (with Stefanie Weiss und Thomas  Fischer) "Long Letter, Long Farewell. Or the Inevitable United States of Europe", Brussels Beacon (Bertelsmann Stiftung), Nr. 1, 2012.
  • Nach der Wahl in Griechenland: Athens politischer Spagat, Online-Artikel für die INSM, Juni 2012.
  • (with Rana Deep Islam) "Politiker – Ein Traumberuf!?", Der Abiturient – Orientierung für Oberstufe und Karriere, Nr. 3, 2011, P. 16-17.
  • "Was Gabriels neue Berater verschweigen", Online-Artikel für die INSM, August 2012.
  • "Geburtstags-Check: Hat sich der europäische Six-Pack bewährt?", Online-Artikel für die INSM, Januar 2013.
  • "Euroskeptizismus - und was dahinter steckt", in: Die Europäische Union: Krisen und Krisenbewältigung. Fragestellungen jenseits von Euro und Staatsschulden, P. 17-25, ZEI: Bonn 2013.
  • Infilitrating Politics? Eurosceptics and the European Elections 2014, KFIBS Standpunkt No. /2014, Cologne 2014.
  • "Commission Priority 10: Democratic Change", Future of Europe Observer Vol 3 No.3, 2015, P. 11.
  • "A Eurosceptic Earthquake? The Influence of Europe’s Opposition after the European Elections 2014 – New Weather Conditions", Future of Europe Observer Vol.2 No.2, 2014, P. 3-8.